Junijski mesečni sestanek

Junijski mesečni sestanek bo v torek 15. junija 2004 ob 18:00 na Fakulteti za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana, predavalnica F1. Glavni del sestanka bo predavanje:

Presenečenjem iz vesolja ni konca

dr. Dušan Petrač

Dr. Petrač nam bo v svojem predavanju predstavil trenutno najbolj zanimive raziskave vesolja. Tako marsovska roverja Spirit in Opportunity uspešno nadaljujeta z geološkimi raziskavami, sonda Stardust se po letu skozi rep kometa Wild 2 vrača z nabranimi vzorci, prav tako se na Zemljo vrača sonda Genesis z nabranimi vzorci Sončevega vetra. Odprava Cassini bo skupaj s sondo Huygens v začetku julija dospela do Saturna; novi vesoljski infrardeči teleskop Spitzer pa znanstvenike že preseneča s svojimi rezultati. V nadaljevanju nam bo dr. Petrač nekoliko bolj podrobno predstavil nove projekte iskanja Zemlji podobnih planetov okrog bližnjih zvezd ter s tem povezan projekt Kepler, pri katerem tudi sam sodeluje. Iz prve roke nam bo tudi pojasnil kako je izguba raketoplana Columbia vplivala na načrte agencije NASA o nadaljnjih raziskavah vesolja.

Vprašanja in komentarji so zaželeni!

O predavatelju: Dr. Dušan Petrač je slovenski fizik, strokovnjak za področje nizkih temperatur, ki dela v Jet Propulsion Laboratory (California Institute of Technology) v ZDA. Mednarodni sloves si je prislužil s projektom IRAS (vesoljski infrardeči teleskop), za katerega je izdelal izpopolnjen hladilni sistem. Ukvarja se tudi s poskusi pri kratkotrajni breztežnosti v letalu. Je član več ameriških uglednih znanstvenih ustanov, častni meščan Los Angelesa, za uspehe na področju fizike nizkih temperatur je dobil Mendelssohnovo nagrado.