Februarski mesečni sestanek

Februarski mesečni sestanek bo v torek 15. februarja 2005 ob 18:00 na Fakulteti za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana, predavalnica F1. Glavni del sestanka bo predavanje:

Med kaktusi, kraterji in teleskopi - potopis iz Arizone

Robert Terčelj-Schweizer

Potovanje po Arizoni leta 2002 je bilo tako zanimivo, da je kljub pretečenemu času vredno predstaviti nekaj pomembnejših vtisov. V potopisu bomo obiskali Biosphere 2 - ogromno hermetično zaprto biosfero, kjer so pred časom za leto dni zaprli manjšo skupino raziskovalcev in skušali ugotoviti ali je preživetje brez zunanjega vpliva mogoče.

Spoznali bomo, zakaj zaenkrat ne in zakaj ti raziskovalci danes med seboj več ne govorijo. Dolga in ravna cesta nas bo vodila do observatorija Kitt Peak od tu pa nazaj v dolino na večerni zasebni obisk k enemu svetovno najbolj znanih astronomov. Slišali bomo, kako svoj čas na UoA preživlja starejšim članom ADJ dobro znani Erich Karkoschka. Pokukali bomo "behind the scenes" v proizvodnjo več metrskih zrcal, ki jih proizvajajo blizu UoA. Včasih kakšno poči. Manjkali ne bodo niti obisk velikega meteoritskega kraterja in "doline" Grand Canyon. Dvignili se bomo nad Flagstaff in spoznali, zakaj tega velikega mesta iz zraka ponoči ni videti. Vse skupaj bom povzel z opisom obiska Lowell-ovega observatorija in opazovanja skozi njegov legendarni 24" refraktor, ki ga je osebno naredil mojster A.Clark s sinovi.

Pridite - morda malce manj strokovno začinjeno predavanje, zato pa toliko bolj doživeto!