Oktobrski mesečni sestanek

Oktobrski mesečni sestanek bo v torek 18. oktobra 2005 ob 18. uri na Fakulteti za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana, predavalnica F3.

Glavni del sestanka bo predavanje:

Opazovanje in risanje difuznih objektov

dr. Aleš Arnšek

V današnjih časih so vizualna opazovanja in risanje astronomskih objektov za marsikaterega astronoma nekako manjvredna dejavnost. To je razumljivo pri poklicnih astronomih, ki morajo čimbolj natančno in objektivno zbirati podatke, nikakor pa ne pri amaterjih, ki naj bi v astronomiji sproščeno uživali. Bi kdo upal trditi, da je proučevanje posnetkov ali meritev večji užitek od opazovanja v živo? Verjetno ne, običajni ugovor proti vizualnim opazovanje je, da posnetek pokaže neizmerno več kot se lahko vidi s teleskopom. Vendar to nikakor ne drži. Vse, kar se da posneti, se vsaj načeloma da tudi videti, torej tudi narisati. Načeloma vse, v praksi, z ustrezno tehniko opazovanja in risanja, pa skoraj vse.

Predstavil bom svoj odgovor na vprašanja: Ali je možno razviti tehniko opazovanja tako, da možgani prepoznajo čimveč ali celo vse, kar je zaznal senzor v očesu? Je treba trenirati? S kakšnimi tehnikami videno prenesemo na papir?

Vabljeni!