Sestanek200612

Decembrski mesečni sestanek

Decembrski mesečni sestanek bo v torek 19. decembra 2006 izjemoma ob 18:30 na Fakulteti za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana, predavalnica F3.

Na začetku bomo predstavili opazovanja članov v preteklem mesecu. Zato pozivam vse člane, ki so karkoli opazovali, da to na kratko predstavijo. Če je le mogoče, naj mi to pred sestankom sporočijo, da bomo lahko pripravili vse potrebno (računalnik, projektor, ...) Po predstavitvi opazovanj se bomo pogovorili o morebitnih načrtih in zanimivih objektih za opazovanja v naslednjem mesecu. V primeru lepega vremena si bomo pred in po sestanku pogledali, katere objekte lahko opazujemo z malim društvenim teleskopom.

Glavni del sestanka bo predavanje:

Fuzija - energija prihodnosti

dr. Tomaž Gyergyek

Najprej bomo predstavili kaj je zlivanje jeder. Nato bomo opisali jedrsko reakcijo od katere si največ obetamo. Potem bomo opisali magnetni in inercialni koncept omejevanja plazme. Podrobneje se bomo posvetili magnetnemu omejevanju ter predstavili principe delovanja tokamaka in stelaratorja. Sledil bo opis metod za gretje plazme, pregled dosedanjih dosežkov in na koncu še nekaj besed o ITER-ju, to bo, ko bo zgrajen, največji tokamak na svetu, katerega gradnja se počasi začenja.

Vabljeni!