Sestanek201003

Marčevski mesečni sestanek

Marčevski mesečni sestanek bo v ponedeljek 22. marca 2010 ob 18:00 v Veliki fizikalni predavalnici Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Peterlinov paviljon) na Jadranski cesti 26 v Ljubljani.

Glavni del sestanka bo predavanje:

Atacama – dežela največjih teleskopov sveta

Iztok Bončina

Član ADJ Iztok Bončina, fotoreporter in urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Popotnik je letos januarja potoval po Čilu, kjer je pripravljal foto reportažo o nekaterih največjih teleskopih na svetu, ki se nahajajo sredi puščave Atacama. Kot gost ESO (European Southern Observatory), evropske organizacije za astronomska raziskovanja na južni polobli, je obiskal observatorije La Silla, Paranal in ALMA.

Vas zanima kako delujejo štirje teleskopi z 8,2-metrskimi zrcali, kakšna je tri tone težka kamera na novem teleskopu VISTA, kako napreduje trenutno najzahtevnejši svetovni astronomski projekt ALMA, kjer na višini 5.000 metrov gradijo ogromen radio teleskop, sestavljen iz množice 12-metrskih anten, kako na teh observatorijih živijo in delajo profesionalni astronomi, zakaj ima puščava Atacama najboljše opazovalne pogoje na svetu? Odgovore boste dobili na tokratnem predavanju ADJ.

Vabljeni!