Sestanek202102

Februarski mesečni sestanek

Februarski mesečni sestanek bo v torek 16. februarja 2021 ob 18:00 na daljavo prek povezave https://public.vid.arnes.si/ADJsestanek.

Pogledali si bomo prispevek o hologramskem načelu

Borut Jurčič Zlobec

Hologramsko načelo je navdihnila termodinamika črne luknje, ki domneva, da entropija narašča s kvadratom in ne s kubom, kot bi pričakovali. V primeru črne luknje je njena entropija premo sorazmerna s površino dogodkovnega obzorja. Informacija v kvantni mehaniki se ne more uničiti. Entropija je prikrita informacija, informacija do katere nimamo dostopa. Ko telo pade v črno luknjo, se navidezno izgubi sled za njim. Vendar pa je izraelski fizik Jacob D. Bekenstein izračunal, da se poveča površina črne luknje za kvadrat Planckove dolžine*, če črni luknji dodamo najmanjšo možno informacijo, foton z valovno dolžino primerljivo premeru črne luknje. Zato fiziki domnevajo, da se vsa informacija o objektih, ki so padli v črno luknjo zapisuje kot nekakšen hologram na površini dogodkovnega obzorja.

* Najmanjša dolžina v kvantni mehaniki. Foton, ki bi imel valovno dolžino enaki Planckovi dolžini bi postal črna luknja.

Vabljeni!