Septembrski mesečni sestanek

Septembrski mesečni sestanek bo v torek 19. septembra 2023 ob 18:00 na daljavo prek povezave https://private.vid.arnes.si/ykak-zn4p-prif.

Observatorij Virgo

Iztok Bončina

Nekaj let je že minilo od prve eksperimentalne potrditve gravitacijskih valov, ki jih je leta 2015 zaznal interferometer LIGO v ZDA. Empirični dokaz Einsteinove teorije o gravitacijskih valovih, ki je bil po pričakovanjih nagrajen z Nobelovo nagrado za fiziko, je nedvomno eno najpomembnejših odkritij zadnjih nekaj desetletij. Zaznava tega pojava v svetu nepredstavljivo majhnih dimenzij pa bi bila nemogoča brez zamisli, snovanja in izgradnje interferometrov, izjemno natančnih naprav ki so jih dolga desetletja razvijali znanstveniki in inženirji v Evropi in ZDA. Na stari celini gravitacijske valove lovi in zaznava detektor Virgo, postavljen na podeželju blizu toskanskega mesta Pisa, s katerim upravlja Evropski gravitacijski observatorij (EGO).

Na obisku observatorija Virgo so mi nekateri znanstveniki, ki delajo v tej instituciji, pojasnili zapleten način zaznavanja gravitacijskih valov, predstavili pa so mi tudi pomembne naprave, brez katerih bi bila zaznava gravitacijskih valov nemogoča. Na predstavitvi observatorija Virgo bomo spoznali tudi verjetno najbolj delikatni problem, s katerim se ti »lovci« na gravitacijske valove soočajo. To so moteči šumi okolice - njihovo odpravljanje sodi med prvenstvene naloge observatorija.

Vabljeni!