Poletni mladinski raziskovalni astronomski tabor 2006

V okviru gibanja »znanost mladini«, pod pokroviteljstvom ZOTKS.

Obveščamo vse udeležence, da smo prestavili lokacijo tabora iz Medvedjega brda na Hočko Pohorje in to v dom Planinka CŠOD, termin tabora ostane isti. Za nastalo spremembo se vam opravičujemo. Rok prijav smo podaljšali do 10. julija.

Ljubljana 27. junij 2006

Ljubljana, 21. 3. 2006

RAZPIS

Kraj: dom Planinka, Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), na Hočkem Pohorju.

Trajanje: od 29. julija do 5. avgusta - 8 dni.

Starost udeležencev: od 14 do 26 let.

Število udeležencev: Na letošnji tabor bomo sprejeli največ 30 udeležencev.

Cena: Cena udeležbe na taboru je 30.000.- SIT, v to ceno je všteto: 7 polnih penzionov, delo z mentorji, strokovna predavanja, skripta z raziskovalnimi nalogami, fotografski materjal, uporaba astronomskih instrumentov, izlet in poročilo vseh raziskovalnih del na taboru.

Prijave: Prijavite se, najkasneje do 26. junija oziroma do zasedbe mest. Ob prijavi plačate akontacijo 5.000.- SIT na naš poslovni račun s pripisom TABOR 2006. Preostalo vrednost 25.000.-SIT nakažite do 20. julija. Izpolnjeno prijavnico pošljite na zgoraj naveden naslov.

Številka našega poslovnega računa: 02222-0013758728

Strokovni program

Namen tabora je popularizacija astronomije in izobraževanje mladih s področja astronomije. Delo na taboru bo potekalo v 4 skupinah. V vsaki skupini bo od 5 do 8 udeležencev. Vsaka skupina bo imela dva do tri različne raziskovalne projekte.

Splošna skupina

je namenjena bolj začetnikom. Ukvarjali se bodo z vsemi astronomskimi temami po malem, glavni poudarek bo na Sončevem sistemu. Opazovali bodo vrtenje Sonca, merili solarno konstanto, spoznavali bodo posamezna ozvezdja, določili maso Jupitra in oddaljenost do Venere. Naučili se bomo, kako pripaviti teleskop za opazovanja in kako pomenben je čas v astronomiji.

Meteorska skupina

Osnovni namen meteorske skupine, je izobraževanje bodočih meteorskih opazovalcev. Osredotočili se bodo na metode opazovanj; tako fotografske, video kot vizualne ter na obdelavo rezultatov. V času tabora je aktivnih več meteorskih rojev (Perzeidi s 100 meteorji na uro, Akvaridi, Kapa Kignidi). Udeleženci bomo opazovali tudi z avtomatsko video postajo za snemanje teh meteoskih rojev.

Astrofoto skupina

Fotografirali bomo nebesne objekte z digitalnimi in običajnimi fotoaparati., izvedeli bomo kako se naredi okularna projekcija, ter kako se snema s CCD kamero, katere filme se uporablja in kako se računalniško obdela posnete fotografije.

Skupina za astrofiziko

Tisti udeleženci, ki že obvadajo višjo matematiko in fiziko se bodo tu naučili določati sij posameznih zvezd, s spektrometrom bodo dolačali kemijsko sestavo zvezd, izvedeli bodo nakaj o sevanju ozadja v vesolju in nekaj o problemu dveh teles, določali bodo napako orijentacije ekvatorijalne postavitve teleskopa in izdelali HR diagram za nekaj 100 najbližjih zvezd.

V času tabora bomo imeli predavanja s filmi o zanimivih temah iz astronomije.Vsak udeleženec bo na taboru prejel skripta s povzetki raziskovalnih vaj, ki se bodo izvajale na taboru. Poleg tega bo vsaka skupina imela vrtljivo zvezdno karto ter efemeride »Naše nebo 2006«. Za pomoč pri vajah bomo imeli še internetno povezavo in našo bogato astronomsko knjžnjico. V vsaki skupini bomo delali na dveh do treh različnih projektih. Ti bodo bodisi teoretični bodisi praktični. Njihova poročila bomo zbrali in uredili ter izdali kot zbornik.Tabor bodo vodili 4 mentorji, ki so izkušeni in aktivni amaterski astronomi.

Odgovorne osebe za izvedbo tabora:

  • vodja tabora: Borut Jurčič Zlobec, dr. elektotehnike,
  • organizacijski vodja: Stane Slavec univ.dipl. inž. živil. tehnologije,
  • strokovni vodja: Bojan Dintinjana univ. dipl. inž. astronomije.

Dom Planinka

Dom obdan z gozdovi stoji na razglednem predelu Hočkega Pohorja 900 m nad morjem, od koder je lep pogled na Boč in Donačko goro. Pred domom je večnamensko igrišče za odbojko, mali nogomet, košarko in s plezalno steno. Do doma Planika se pripeljete po avtocesti iz Ljubljane, odcep pri semaforju Pohorje-Areh, v vasi Hoče, od tu je še 10 km asfaltirane ceste do odcepa - kažipot Planinka.

Vse informacije o taboru na tabor@adj.si.

Stane Slavec

Prijavnica

Prijavnica je na voljo kot datoteka pdf: Prijavnica.pdf.

Izpolnjeno prijavnico s plačilom akontacije pošljite najkasneje do 26. junija, oziroma do zasedbe mest, na naslov: Astronomsko društvo Javornik , Kolodvorska 6, 1000 Ljubljana. Navedene podatke bomo uporabili samo za namen izvedbe tabora.