Zimski astronomski vikend tabor 2007

Vse udeležence obveščamo, da bo zaradi velikega zanimanja na taboru še četrta skupina, splošna skupina. Tukaj bodo udeleženci spoznali ozvezdja, planete in ostale zanimivosti, ki jih ponuja vesolje.

Vse udeležence, ki bi na taboru radi jedli vegeteriansko hrano, prosim, če to sporočijo po e-mailu

Zimsko nebo ponuja številne možnosti za opazovanja, saj je bogato z objekti globoko v vesolju. Prednosti zimskega neba so lepa zimska ozvezdja (ki jih redko kdo pozna) ter dolge noči, ki omogočajo daljša neprekinjena opazovanja.

Za vse tiste, ki vas zanima astronomija in ste starejši od 15 let, organiziramo v Astronomskem društvu Javornik zimski vikend tabor na Medvedjem brdu, ki bo od 16. do 18.3.2007.

Na taboru bodo tri skupine. Vse skupine bodo spoznale nekaj osnov astronomije (odvisno od predznanja posamezne skupine).

Prva skupina bo skupina za astrofotografijo, v kateri bodo udeleženci spoznali: točno polarno nastavitev teleskopa, uporabo fotografskih filmov v astronomiji, razvijanje črno belih filmov in fotografij, različne tehnike fotografiranja, uporabo digitalnega fotoaparata v astronomiji, snemanje s CCD kamero, snemanje planetov z web kamero, osnovno digitalno obdelavo fotografije.

Druga skupina se bo ukvarjala z astrofiziko. Udeleženci bodo poskušali izmeriti hitrost protuberanc na soncu, velikost peg na soncu, oceniti premer zemlje s pomočjo geostacionarnega satelita, izmerili atmosfersko absorpcijo (ekstinkcijo), ocenili razmerje polmerov zvezd v prekrivalnem dvozvezdju, spoznali kaj je paralaksa, spoznali kaj je plimska sila...

V tretji skupini, skupini za opazovalno astronomijo, bodo udeleženci opazovali spremenljivke (vizualno, z digitalnim fotoaparatom, s ccd kamero), posneli spektre različnih zvezd in objektov in opazovali planete in asteroide ipd.

Cena tabora je 38€ (9106 SIT)

  • Hrana in prenočišče (v petek je prvi obrok večerja, nato nočna malica, v nedeljo se tabor zaključi s kosilom),
  • vodeno opazovanje s teleskopi,
  • Uporaba opreme

Kje je Medvedje Brdo ?

Medvedje brdo je majhna vasica v bližini Logatca. Iz Ljubljane se peljemo proti Primorski ter izstopimo na izvozu za Logatec. Pot nadaljujemo po stari cesti proti Primorski. V kraju Kalce zavijemo desno proti Idriji (kar po prednostni cesti). Preko Hotedrščice se nato peljemo do kraja Godovič. V Godoviču moramo nato zaviti desno proti Medvedjemu brdu. Po približno 5 kilometrih prispemo v vas, vendar pozor: vas je zelo dolga, tako da se je potrebno voziti še par kilometrov. Dom Medved je v neposredni bližini cerkve in na večini križišč obstajajo oznake.

Iz Primorskega oziroma Novo Goriškega konca je najbolje, da se gre čez Col v Črni Vrh ter nato proti Godoviču.

Za lažji dostop prilagamo zemljevida:

Nika