Poletni mladinski astronomski raziskovalni tabor Kavka 2008

Tabor bo v domu Kavka na Livških Ravnah od 4.8. do 11.8.2008.

Vodja tabora: Borut Jurčič Zlobec

Letošnji tabor, že 31. po vrsti, bo potekal v okviru projekta: znanost mladini ZOTK Slovenije in podpori MOL, od 4. avgusta do 11. avgusta 2008 (8 dni) v domu “Kavka” CŠOD na Drežniških Ravnah na pobočju Kolovrata.

Namen

Tabor je namenjen mladim in tudi vsem ostalim navdušencem astronomije, tako začetnikom in tudi že izkušenim opazovalcem in raziskovalcem.

Astronomija je med mladimi vedno bolj priljubljena, posebej pri uspešnejših učencih. Tako boste udeleženci tukaj na neprisiljen način pridobivali znanje matematike, fizike, kemije, elektronike, računalništva, strojništva... utrdili si boste opazovalno disciplino in si izpopolnili pisno izražanje. Naučili se boste uporabljati: daljnoglede, astronomske teleskope, fotografske aparate, snemati s CCD kamero in delati z računalniško podprtimi napravami.

Na našem taboru združujemo vse mlade iz Slovenije in Evrope. Kar nekaj udeležencev naših astronomskih taborov je bilo uspešni na tekmovanjih mladih raziskovalcev, večina jih je uspešno končala študij, nekateri pa so začeli tudi znanstveno kariero in so danes priznani strokovnjaki iz astrofizike in drugih znanosti .

Program

Delo na taboru bo potekalo v 4. skupinah. Vsaka skupina bo imela 2 do 3 različne raziskovalne projekte. Poleg dela v skupinah bodo udeleženci poslušali vsakodnevna predavanja iz astronomije.

 1. Osnove astronomije. Skupina je namenjena bolj začetnikom, udeleženci se bodo ukvarjali z vsemi astronomskimi temami po malem, glavni poudarek bo na poznavanju ozvezdij, gibanju planetov, spoznali bodo različne astronomske instrumente in se jih naučili uporabljati, naredili bodo sončno uro, spoznali naš planetni sistem, slišali bodo nekaj o astronomiji starih kultur.
 2. Astrofizika. Za tiste udeležence, ki jim matematika in fizika ne delata problemov. V skupini se bodo udeleženci naučili določati sij posameznih zvezd, določali bodo kemijsko sestavo zvezd, izvedeli bodo nekaj o sevanju ozadja v Vesolju in nekaj o problemu dveh teles, določali bodo napako orientacije ekvatorialne postavitve teleskopa, naučili se bodo, kaj je to spekter zvezd, merili vrtenje Sonca in spoznali osnove radio astronomije.
 3. Osončje. Učenci se bodo seznanili z različnimi pojavi na Soncu , izmerili njegovo aktivnost in njegov navidezni premer, spoznavali bodo površino Lune, določili oddaljenost do Venere, naučili se bodo pripraviti teleskop za opazovanja in kako pomemben je čas v astronomiji, opazovali bodo več zanimivih meteorskih rojev, ki bodo aktivni v času tabora (Perzeidi, Kaprikornidi in Akvaridi).
 4. Astronomska fotografija. Udeleženci bodo spoznali različne tehnike fotografiranja z digitalnimi fotoaparati. Fotografirali bodo nebesne objekte z digitalnimi in običajnimi fotoaparati, izvedeli bodo, kako se naredi okularna projekcija, kako se snema s CCD kamero, posnete fotografije bodo obdelali s profesionalnimi računalniškimi programi, spoznali bodo tehniko snemanja spremenljivih zvezd. Spremenljivke so zvezde, ki spreminjajo sij. Z njihovim opazovanjem lahko izluščimo marsikatero karakteristiko zvezde.
 • Skupine bodo vodili izkušeni amaterski astronomi.
 • Med taborom bomo imeli predavanja s filmi o zanimivih temah iz astronomije in astronavtike. Poleg predavanj mentorjev bodo imeli predavanja tudi gostujoči predavatelji.
 • Vsak udeleženec bo na taboru prejel gradivo z opisom vaj, ki jih bomo o izvajali na taboru. Poleg tega bo vsaka skupina imela vrtljivo zvezdno karto ter efemeride »Naše nebo 2008«.
 • Na koncu tabora bomo vsi udeleženci napisali kratko poročilo o svojih vtisih na taboru in raziskovalnih nalogah.
 • V vsaki skupini bomo delali na dveh do treh različnih projektih. Ti bodo praktični in teoretični Vaša poročila bodo zbrana, ter jih bomo izdali v obliki poročila na CD.

Bivanje

 • Udeleženci bodo nameščeni v sodobno in lepo prenovljenem domu Kavka v 4 in 6 posteljnih sobah. Dom ima sodobno kuhinjo in odlično hrano. Nad domom je na novo urejeno športno igrišče.
 • Dom CŠOD leži na pogorju Kolovrata, blizu smučišča Livek nad Kobaridom, tik pod vrhom Kuka, 1044 metrov visoko, s prekrasnim razgledom na Furlanijo.
 • Gotovo ste pomislili, da je navdih za izbiro imena ptica kavka. To je delno res, vendar je na izbiro imena vplivala tudi jama z imenom Kavkna jama. Oddaljena je le streljaj in je nad zaselkom Dolenje Livške Ravne nad cesto, ki pelje na Kolovrat. To je največja znana jama v pogorju Kolovrata. Od doma vodi navkreber pot, ki nas pripelje na vrh Kuka (1243 m). Oko se upre v venec alpskega gorovja, ki je tako blizu, da bi ga prijel. Na levi je Kanin s svojim masivom in podi. Pogled drsi mimo belih konic in se ustavi na veličastni, v nebo kipeči plošči, to je Krn. Težko verjamemo, da so se po teh vrhovih borili med prvo svetovno vojno. Toda siva podoba kostnice spodaj je priča o trpljenju in žrtvah ter nas opozarja na nesmisel vojne. Kobarid je starodavno križišče poti med Posočjem in Furlanijo. Tik pod nami opazimo svetlikajoči se smaragdni biser reko Sočo, znano po svoji lepoti in soški postrvi.

Razpored aktivnosti:

1.dan, ponedeljek 4. avgusta, do 11. ure zbiranje udeležencev in ureditev nastanitve v domu Kavka. Ob 13. uri kosilo ob 14. uri, spoznavni sestanek z uvodno besedo vodje tabora, razdelitev udeležencev po skupinah, razdelitev nalog ter priprava na opazovanja, ob 18 uri večerja ob 22 . uri skupinski ogled nočnega neba, ob 23.uri začetek astronomskih opazovanj po skupinah pod vodstvom mentorjev, ob 1. uri je nočna malica, nato nadaljevanje opazovanj z zaključkom ob 3. uri zjutraj,

2.dan, torek počitek do 10:30, sledi opazovanje Sonca do 12:30, ob 13. uri kosilo ter do 15:30 prosto in družabne aktivnosti, sledijo predavanja in priprava na opazovanja do 17.URE, ob 18. uri je večerja, sledi prosto in družabne aktivnosti do 21:30, sledijo opazovanja do 3. ure zjutraj.

3.-7. dan, od srede do nedelje je podoben program,

8. dan, ponedeljek 11. avgusta ob 11. uri oddaja poročil in raziskovalnih nalog mentorjem, ob 13.uri je kosilo in zaključek tabora.

Prijava

prijavi se lahko vsak, ki je dopolnil 15. leto starosti, na naslov: Astronomsko društvo Javornik, Kolodvorska 6, 1000 Ljubljana, z izpolnjeno priloženo prijavnico ali z našo spletno prijavnico.

Prijava je popolna s plačilom akontacije v znesku 40 EUR do 21. junija.

Razliko v višini 120 EUR nakažite najkasneje do 19. julija na naš TR : 0222 2001 3758 728 s pripisom: tabor 2008.

Člani društva s plačano članarino do 1. aprila 2008, imajo 10% popusta,

Zadnji rok za prijavo je 31. julij 2008, oziroma do polne zasedbe mest.

V ceno je všteto bivanje s tremi obroki dnevno, 7 polnih penzionov, uporaba astronomskih instrumentov, delo z mentorji, poročilo o delu na taboru, zbornik nalog na CD in izlet.

Odjava

V primeru odjave vas prosimo, da svojo udeležbo pisno odjavite en teden pred začetkom tabora, v nasprotnem primeru zadržimo akontacijo.

Prevoz do doma Kavka si organizira vsak sam.

Dodatne informacije

Morebitna vprašanja o taboru pošljite na naš E-poštni naslov: info@adj.si,

Pripravil: Stane Slavec Ljubljana, 10.3. 2008