Astronomski Mladinski Raziskovalni Poletni Tabor Evropa 2009

Astronomsko društvo Javornik prireja že 32. tradicionalni astronomski raziskovalni mladinski poletni tabor.

 • Tabor bo potekal na našem Astronomskem Observatoriju na Javorniku (AOJ) v času, od petka 17. julija do sobote 25. julija 2009. AOJ leži na nadmorski višini 1150 m in je od naselja Col oddaljen 12 km, od Ljubljane pa 70 km. Z njega je lep razgled na Banjško planoto na zahodu, ter Tržaški in Piranski zaliv na jugu.
 • Tabor Evropa 2009 je namenjen vsem mladim, ki vas zanimajo astronomija, fizika, tehnika, fotografija in sorodne vede. Delo v skupinah in raziskovalni projekti so prilagojeni predznanju udeležencev, zato ste dobrodošli tako popolni začetniki kot izkušeni opazovalci.
 • Delo bo predvidoma potekalo v štirih skupinah:
1. skupina
Astrofotografija, v kateri bodo udeleženci spoznali: točno polarno nastavitev teleskopa, uporabo teleskopa za različne tehnike digitalnega fotografiranja v astronomiji, snemanje s CCD kamero, snemanje planetov z web kamero, digitalna obdelava fotografij, osnovne astrometrije uporaba programa Max DSRL in MAXIM DL .
2. skupina
Astrofizika. Udeleženci bodo poskušali izmeriti hitrost protuberanc na Soncu, izmerili atmosfersko absorpcijo (ekstinkcijo ozračja), ocenili bodo razmerje polmerov zvezd v prekrivanem dvozvezdju, spoznali kaj je zvezdna paralaksa, spoznali bodo kaj je plimska sila, kako ocenimo maso črne luknje in se seznanili z osnovami radio astronomije.
3. skupina
Osončje, udeleženci bodo opazovali Sonce s PST in projekcijskim teleskopom, posneli bodo sončeve protuberance, izmerili velikost peg na Soncu, izmerili njegovo aktivnost, opazovali bodo planete in asteroide in praktično uporabili Keplerjeve zakone. Osredotočili se bodo na metode opazovanj; tako fotografske, video kot vizualne ter spoznali obdelavo rezultatov z računalniškimi programi za astronomijo. V času tabora bomo opazovali meteorje aktivnih meteorskih rojev. Seznanili se bodo z delovanjem avtomatske video naprave za snemanje meteorjev. Izračunali bodo maso meteoroidov iz opazovanj svetlih meteorjev.
4. skupina
Osnove astronomije. Udeleženci bodo spoznali ozvezdja, planete, kaj pomeni čas v astronomiji, se naučili uporabljati astronomski teleskop, izmerili bodo razdaljo med Zemljo in Luno, poiskali bodo krater Jurija Vege na Luni in izmerili njegov premer. Izvedeli bodo kaj moramo vedeti ob nakupu astronomske opreme, spoznali bodo teorije o obstoju življenja na drugih planetih.
5.Predavanja.
V času tabora bomo imeli predavanja o zanimivih temah iz astronomije,astronavtike in meteorologije.
 • Datum: od 17. 7. do 25. 7. 2009, 8 dni
 • Število udeležencev: je omejeno na 25
 • Starost: od 15 do 26 let
 • Kotizacija: 135 EUR/ osebo, plačljiva na naslov: Astronomsko društvo Javornik, Kolodvorska 6, Ljubljana, pripis: Tabor 2009. Številka transakcijskega računa: SI56 0222-2001-3758-728, identifikacijska številka za DDV: 41492366.
 • Sedež, namestitev in prehrana: Pirnatova koča na Javorniku, Planinsko društvo Črni vrh in AOJ V ceni tabora je všteto : 7 krat polni penzion, bivanje, uporaba astronomske opreme, predavanja, mentorsko vodenje in izlet.
 • Prijave: sprejemamo na zgoraj naveden naslov, oziroma s spletno prijavnico do 30. junija, oziroma do zasedbe mest.
  Ob prijavi plačate akontacijo 20 EUR.
 • Ostale pomembne informacije: zahtevate jih po elektronski pošti info@adj.si

Vodja projekta: Stane Slavec

Vodja tabora: Borut Jurčič Zlobec

Ljubljana, 17. 3. 2009