Astronomski tabor za konec tedna 2015

Nebo v mesecu marcu ponuja številne možnosti za opazovanja, saj je bogato z lepimi in izrazitimi ozvezdji (ki jih redko kdo pozna) in zanimivimi objekti globokega neba. Prednost so tudi noči, dovolj dolge za daljša neprekinjena opazovanja.

(foto: Samo Smrke, Primož Kuk)
(foto: Primož Kuk)

Za vse tiste, ki vas zanima astronomija in ste starejši od 15 let, organiziramo v Astronomskem društvu Javornik tabor za konec tedna na Medvedjem Brdu, ki bo od 13. do 15. marca 2015. (V petek začnemo v popoldanskih urah.)

Na taboru bodo tri skupine. Vse bodo spoznale nekaj osnov astronomije (odvisno od predznanja posamezne skupine).

Prva skupina bo skupina za astrofotografijo, v kateri bodo udeleženci spoznali: točno polarno nastavitev teleskopa, uporabo fotografskih filmov, razvijanje črno belih filmov in fotografij, različne tehnike fotografiranja, uporabo digitalnega fotoaparata, snemanje s CCD kamero in osnovno digitalno obdelavo fotografije, vse seveda v zvezi z astronomijo.

(foto: Samo Smrke, Primož Kuk)
(foto: Primož Kuk)

Druga skupina bo bolj teoretična. Udeleženci bodo spoznali nekaj malega o svetlobi, poskušali oceniti velikost peg na soncu, izmeriti premer Zemlje s pomočjo geostacionarnega satelita, ocenili razmerje polmerov zvezd v prekrivalnem dvozvezdju, spoznali kaj je paralaksa, spoznali kaj je plimska sila ...

(foto: Nika Košir)

V tretji, splošni skupini, se bodo udeleženci seznanili z Osončjem s Soncem, planeti, lunami, meteorji in kometi, z ozvezdji, s pomenom časa v astronomiji, z orientacijo na nebu, s teleskopom, in se naučili uporabljati astronomski teleskop, kjer si bodo ogledali: sestavljanje in nastavitve teleskopa, postavitev teleskopa, usmeritev azimutne avtomatike in usmeritev ekvatorske avtomatike.

(foto: Samo Smrke)

Program bomo prilagodili predznanju ter številu udeležencev (lahko vpeljemo še eno skupino) in vremenu.

V ceni tabora (70€) je:

  • hrana in prenočišče (v petek je prvi obrok večerja, nato nočna malica, v nedeljo se tabor zaključi s kosilom),
  • vodeno opazovanje s teleskopi,
  • uporaba opreme.

Prevoz na tabor si organizira vsak sam.

Prijave

Prijavite se z elektronsko prijavnico najkasneje do 12.februarja 2015. (Ostalo je še nekaj prostih mest za zamudnike, zato obrazec za prijavo ostaja veljaven.)

Če se pojavijo dodatna vprašanja v zvezi s taborom, jih sprejemamo po elektronski pošti tabor@adj.si

Kje je Medvedje Brdo ?

Medvedje brdo je majhna vasica v bližini Logatca. Iz Ljubljane se peljemo proti Primorski ter izstopimo na izvozu za Logatec. Pot nadaljujemo po stari cesti proti Primorski. V kraju Kalce zavijemo desno proti Idriji (kar po prednostni cesti). Preko Hotedrščice se nato peljemo do kraja Godovič. V Godoviču moramo nato zaviti desno proti Medvedjemu brdu. Po približno 5 kilometrih prispemo v vas, vendar pozor: vas je zelo dolga, tako da se je potrebno voziti še nekaj kilometrov. Dom Medved je v neposredni bližini cerkve; na večini križišč obstajajo oznake.

Iz Primorskega oziroma Novo Goriškega konca je najbolje iti čez Col v Črni Vrh ter nato proti Godoviču.

Za lažji dostop prilagamo zemljevida:

Tabor podpira:

Nika