Astronomski tabor za konec tedna 2017

Nebo v konec meseca novembra ponuja številne možnosti za opazovanja, saj je bogato z lepimi in izrazitimi ozvezdji (ki jih redko kdo pozna) in zanimivimi objekti globokega neba. Prednost so tudi noči, dovolj dolge za daljša neprekinjena opazovanja.

(foto: Samo Smrke, Primož Kuk)
(foto: Primož Kuk)

Za vse tiste, ki vas zanima astronomija in ste starejši od 13 let (dobrodošli tudi taki, ki štejete precej desetletji več in družine), organiziramo v Astronomskem društvu Javornik tabor za konec tedna na Medvedjem Brdu, ki bo od 17. do 19. novembra 2017 in opazovalno soboto 25. novembra na Astronomskem observatoriju Javornik. Če ste mlajši od 13 let in bi se vseeno želeli udeležiti tabora, nam napišite prošnjo na tabor@adj.si (V petek začnemo v popoldanskih urah.)

Na taboru bodo tri skupine. Vse bodo spoznale nekaj osnov astronomije (odvisno od predznanja posamezne skupine).

Prva skupina bo skupina "Astrofoto", v kateri bodo udeleženci spoznali: točno polarno nastavitev teleskopa, različne tehnike fotografiranja, uporabo digitalnega fotoaparata, snemanje s CCD kamero skozi UBVRI filtre in osnovno digitalno obdelavo fotografije, vse seveda v zvezi z astronomijo.

(foto: Samo Smrke, Primož Kuk)
(foto: Primož Kuk)

Druga skupina "Svetloba iz zvezd" bo bolj teoretična. Udeleženci bodo spoznali nekaj o svetlobi, poskušali oceniti velikost peg na soncu, ocenili razmerje polmerov zvezd v prekrivalnem dvozvezdju, spoznali kaj je paralaksa, spoznali kaj je plimska sila in kako izdelati preprost spektrometer.

(foto: Nika Košir)

V tretji skupini "Satelit v pločevinki" bodo udeleženci spoznali pomen satelitov in njihovo zgradbo. Spoznali bodo, kako satelit sestavimo in na kaj vse moramo ob tem računati. Izdelali bodo preprost satelit. Spoznali se bodo s programskim jezikom C++ in sestavili preprost program, ki bo krmilil izdelan satelit.

(foto: Samo Smrke)

Program bomo prilagodili predznanju ter številu udeležencev (lahko vpeljemo še eno skupino) in vremenu.

V ceni tabora (105€*) je:

  • hrana in prenočišče (v petek je prvi obrok večerja, nato nočna malica, v nedeljo se tabor zaključi s kosilom, opazovalna sobota predvideva dva obroka),
  • vodeno opazovanje s teleskopi,
  • uporaba opreme.

Prevoz na tabor si organizira vsak sam.

Prijave

Prijavite se z elektronsko prijavnico najkasneje do 17. oktobra 2017*.

Če se pojavijo dodatna vprašanja v zvezi s taborom, jih sprejemamo po elektronski pošti tabor@adj.si

*rok za plačilo tabora je 25.10.2017, če se od tabora odjavite po tem datumu bomo zadržali polovico sredstev.

Tabor podpira:

Kje je Medvedje Brdo ?

Medvedje brdo je majhna vasica v bližini Logatca. Iz Ljubljane se peljemo proti Primorski ter izstopimo na izvozu za Logatec. Pot nadaljujemo po stari cesti proti Primorski. V kraju Kalce zavijemo desno proti Idriji (kar po prednostni cesti). Preko Hotedrščice se nato peljemo do kraja Godovič. V Godoviču moramo nato zaviti desno proti Medvedjemu brdu. Po približno 5 kilometrih prispemo v vas, vendar pozor: vas je zelo dolga, tako da se je potrebno voziti še nekaj kilometrov. Dom Medved je v neposredni bližini cerkve; na večini križišč obstajajo oznake.

Iz Primorskega oziroma Novo Goriškega konca je najbolje iti čez Col v Črni Vrh ter nato proti Godoviču.

Za lažji dostop prilagamo zemljevida:

Nika